Eksperci szacują, że w branży spożywczej i napojów nawet do 30% czasu poświęcane jest na czyszczenie. Nie dziwi więc, że producenci przykładają dużą wagę do konstrukcji łatwych do czyszczenia (higienicznych). Z tego względu wielu producentów zwraca …
Know-how
Zabezpieczenie przed przeciążeniem manometrów z rurką Bourdona
Bartłomiej Pędziński | Know-howCzasami pojawiają się pytania związane z zabezpieczeniem przed przeciążeniem manometrów z rurką Bourdona. W tym artykule poruszono kwestię przekraczania zakresu pomiarowego o maks. 30%. Co się wtedy dzieje z manometrem? Czy nadal będzie prawidłowo wskazywać …
Zimne jak lód – termometry elektryczne w niskich temperaturach otoczenia
Tomasz Adamczewski | Know-howTemperatury mediów rzędu -60 °C nie robią specjalnego wrażenia na projektantach termometrów elektrycznych, ale gdy słyszą oni o temperaturach otoczenia w tym zakresie, nagle nabierają (zimnej) wody w usta. Szybko okazuje się, że w takich warunkach nie …
Manometry wysokociśnieniowe: Bezpieczeństwo dzięki nowej normie DIN 16001
Tomasz Adamczewski | Know-howNiemiecki Instytut Normalizacyjny (Deutsches Institut für Normung) ustanowił nowy obszar: Norma DIN 16001 to pierwsza norma na świecie, której przedmiotem są wyłącznie manometry wysokociśnieniowe. Patrząc przez pryzmat opisanych w niej kryteriów należy …
Termometr opaskowy czy do wkręcenia? Pomiar temperatury w rurociągach
Bartłomiej Pędziński | Know-howTemperatura jest najczęściej mierzonym parametrem w przemyśle. Nie ma jednak uniwersalnych rozwiązań do pomiaru temperatury. Nawet podczas projektowania punktów pomiarowych na rurociągach, przy doborze termometrów konieczne jest wzięcie pod uwagę wielu …