Monitorowanie ciśnienia jest kluczowe dla bezpiecznych procesów w zakładzie UHT.

Firmy z branży spożywczej wykorzystują elektroniczne przetworniki ciśnienia do monitorowania ciśnienia w instalacji UHT. W celu optymalizacji niezawodności procesu, producent produktów mleczarskich zmodernizował stosowany system, aby wykorzystać przetwornik ciśnienia WIKA DMSU21SA ze zintegrowanym monitorowaniem membrany. Wcześniej zainstalowany zespół pomiarowy przeciekał z powodu uszkodzenia membrany, co w konsekwencji doprowadziło do zanieczyszczenia produktu.

„Procesy z użyciem ultra-wysokiej temperatury” (UHT) stosowane są w celu zniszczenia niepożądanych mikroorganizmów i jednocześnie zachowania właściwości fizykochemicznych danego produktu – tu mleka – w celu wydłużenia okresu przydatności do spożycia. Wspomniana instalacja UHT pracuje z ogrzewaniem pośrednim poprzez wymiennik ciepła. W ten sposób można odzyskać dużą część energii cieplnej, a proces może być obsługiwany z zapewnieniem efektywności ekonomicznej.

Monitoring ciśnienia w instalacji UHT z zastosowaniem przetwornika ciśnienia z membraną czołową

Do kontroli wymiany ciepła niezbędne jest oprzyrządowanie do pomiaru temperatury, przepływu i ciśnienia. Ze względu na temperatury do +135 °C i inne trudne warunki, takie jak agresywne środki czyszczące, do monitorowania ciśnienia w instalacji UHT stosowane są przetworniki ciśnienia z membraną czołową. Ich membrany wytrzymują normalne warunki procesowe przez długi okres czasu bez ograniczeń.

Jednak ciągłe obciążenie, spowodowane np. 24-godzinną pracą podczas produkcji produktów mleczarskich, zmianami temperatury, procesami czyszczenia i następującym po nich parowaniem, może spowodować zużycie i uszkodzenie nawet takiej solidnej membrany, np. w wyniku gwałtownych skoków ciśnienia („efekt młota wodnego”). Pęknięcie lub perforacja może spowodować przesiąkanie płynu przenoszącego ciśnienie do procesu. I odwrotnie, produkt dostaje się za membranę, pozostaje tam i tworzy nowe źródło zarazków.

Znaczne straty po zanieczyszczeniu produktu

Uszkodzenie początkowo pozostaje niewykryte, ponieważ czujnik nadal działa i wykonuje pomiary. Skażenie, które powstało, może mieć poważne konsekwencje. Ponieważ produkt nie jest już czysty, często po wykryciu uszkodzenia należy zniszczyć uszkodzoną partię. Przetwarzanie mleka dotyczy zwykle dużych ilości, 20 tys. litrów i więcej. Taki incydent powoduje również kilkugodzinny przestój w produkcji, plus nakłady na czyszczenie i sterylizację, a następnie utylizację zanieczyszczonego produktu.

DMSU21SA zapewnia ochronę przed zanieczyszczeniami i natychmiastowe powiadamianie o wszelkich uszkodzeniach

Digitalised safety with pressure monitoring in a UHT plant.

Przetwornik procesowy DMSU21SA ze zintegrowanym monitorowaniem membrany zatwierdzony jest przez EHEDG i 3-A. Może być dostarczony ze wszystkimi powszechnie stosowanymi sterylnymi przyłączami.

 

U wspomnianego producenta nieszczelność wystąpiła w miejscu pomiaru bezpośrednio przy wymienniku ciepła. Firma nie wahała się i wymieniła wszystkie przyrządy w tym procesie na przetworniki ciśnienia WIKA DMSU21SA ze zintegrowanym monitorowaniem membrany. System pomiarowy działa w oparciu o przyspawaną podwójną membranę, pomiędzy którymi usunięto powietrze.

W przypadku uszkodzenia membrany po stronie procesowej następuje uwolnienie podciśnienia i urządzenie monitorujące (przełącznik ciśnienia) emituje sygnał alarmowy. W tym samym czasie producent jest informowany o zdarzeniu i może natychmiast rozpocząć działania zaradcze. Druga membrana zapewnia procesowi bezpieczną szczelność do czasu naprawy uszkodzenia.

Wymiana przyrządów odbywa się również bez większego wysiłku. Dzieje się tak, ponieważ przetwornik DMSU21SA można bez problemu uruchomić na zasadzie plug-and-play. System pomiarowy komunikuje się poprzez protokół HART® i dlatego może także być zintegrowany ze strukturami cyfrowymi.

Uwaga
Więcej informacji na temat DMSU21SA można znaleźć w naszym wpisie na blogu „System separatorów membranowych z monitorowaniem membrany – także w wersji cyfrowej” oraz na stronie internetowej firmy WIKA. Można tam również znaleźć informacje o innych rozwiązaniach pomiarowych dla przemysłu spożywczego. Jeżeli mają Państwo pytania, prosimy o zwrócenie się do osoby kontaktowej.

Polecamy również nasze artykuły
Długotrwała dokładność systemów separatorów membranowych do procesów próżniowych
Systemy separatorów membranowych z przyłączem Tri-Clamp są kompatybilne ze złączkami NovAseptic®
Manometr higieniczny: IP68 do czyszczenia z zewnątrz



Pozostaw wiadomość
Informujemy, że administratorem Twoich danych osobowych (w skrócie ADO) jest WIKA Polska spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k. z siedzibą we Włocławku (kontakt: Włocławek (87-800) ul. Łęgska 29/35 lub mailowo info@wikapolska.pl). Więcej